Вътрешни правила за определяне на реда за достъп до активите и информацията в ДГ 99 “Брезичка”

 

Вътрешни правила
за определяне на реда за достъп до активите и информацията
в ДЕТСКА ГРАДИНА №99 „Брезичка“

РАЗДЕЛ І. Общи приложения
Чл.1(1) Тези вътрешни правила уреждат приемането, регистрирането, разпределението, разглеждането на заявления и устни запитвания за достъп до активите и информацията, изготвянето на решения за отказ или за предоставяне на информация.
1.Тези вътрешни правила не регламентират работата с документи, които съдържат класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.
2. Директорът на ДГ № 99 „Брезичка” със заповед определя служител, който да разглежда устните запитвания и писмени заявления за предоставяне на достъп до активите и информация.
(2) Предмет на тези вътрешни правила са:
2.1. Приемане, регистриране и отговор на устни запитвания за достъп до активите и информация;
2.2. Приемане, регистриране и разпределяне на заявленията за достъп до активите и информация;
2.3. Срокове и разглеждане на заявленията за достъп до активите и информация;
2.4. Изготвяне на решения за предоставяне или за отказ за предоставяне на информация;
2.5. Форми за предоставяне на достъп до активите и информация;
(3) Настоящите правила са задължителни за всички служители в ДГ № 99 „Брезичка ”.
(4) Дейността по приемането, регистрирането, разглеждането и изготвянето на решения по ЗДОИ се организира и координира от Ралица Бръдянова, на длъжност Зав. АТС.
Чл. 2. (1) Субекти на правото на достъп до активите и информацията са гражданите на Република България и всички юридически лица.
(2) Лицата по ал. 1 наричани за по кратко „заявители“ могат да упражнят правото си на достъп до активи и информация при условията и по реда на тези вътрешни правила и на ЗДОИ.
Чл. 3. (1) ДГ № 99 „Брезичка” осигурява на лицата по чл. 2 достъп до информация при спазване на следните основни принципи:
1. Откритост, достоверност и пълнота на информацията.
2. Осигуряване на еднакви условия за достъп до информация.
3. Осигуряване на законност при търсенето и получаването на информация.
4. Защита на правото на информация.
5. Защита на личната информация.
6. Гарантиране на сигурността на обществото и държавата.
(2) Осъществяването на правото на достъп до информация не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на други лица, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

РАЗДЕЛ ІІ. Начин за предоставяне на информация
Чл. 4. Приемане, регистриране и разпределяне на заявления за достъп до информация:
1. За подаване на писмени заявления за достъп до информация (наричани за краткост Заявления) се предоставя за ползване формуляр-образец, Приложение № 1 от тези Правила.
2. Формулярите-образци се предоставят на хартиен носител в деловодството на ДГ №99 „Брезичка”.
3. Заявленията се регистрират в ДГ № 99 „Брезичка” в деня на тяхното постъпване.
4. Регистрационният номер на заявленията се формира от регистрационен индекс, пореден номер и дата на постъпване.
5. Получените по пощата или на официалния e-mail адрес на ДГ №99 „Брезичка” заявления се регистрират по реда на т.т. 3 и 4.
6. Получените заявления по реда на т.5 се оставят без разглеждане, ако не съдържат данните по чл. 25, ал. 1, т. 1, 2, 4 от ЗДОИ.
7. Всички допълнително постъпили или създадени документи, които са по повод или в отговор на вече регистрирано Заявление, носят регистрационния номер на Заявлението и датата на постъпване.
8. Жалбите срещу решенията и отказите за предоставяне на достъп до информация се приемат и регистрират в ДГ № 99 „Брезичка” в два екземпляра и се обработват по реда на т.3 и 4.

РАЗДЕЛ ІІІ. Срокове за разглеждане на заявленията
Чл.5 Заявленията за достъп до обществена информация се разглеждат от служителя по чл.1, ал.1, т.2 в 14-дневен срок, след датата на регистрирането им.
1. В случаите, когато исканата информация не е точно и ясно формулирана или е формулирана много общо, служителят по чл.1, ал.1, т.2 уведомява заявителя за това лично срещу подпис или с писмо, изпратено по пощата с обратна разписка.
2. Ако заявителят не уточни предмета на исканата информация в срок от 30 дни от получаване на писмото за уточняване, заявлението се оставя без разглеждане и се архивира.
2.1. Срокът по т. 2 започва да тече от датата на уточняването на предмета на исканата информация.
2.2. Срокът по чл. 5 може да бъде удължен с не повече от 10 дни, когато исканата информация е в голям обем.
2.3. За удължаването на срока по т.2.2. служителят уведомява писмено заявителя.
Чл. 6. Срокът по чл. 5 може да бъде удължен с не повече от 14 дни, когато исканата информация се отнася до трето лице.
1. В 7-дневен срок от регистрирането на заявлението, служителят по чл.1, ал.1,т.2 е длъжен да поиска изричното писменото съгласие на третото лице за предоставяне на исканата информация.
2. В случаите, когато не е получено съгласие в срока по т. 1 или при изричен отказ да се даде съгласие, служителят по чл.1, ал.1, т.2 може да предостави исканата информация в обем и по начин, който да не разкрива информацията, отнасяща се до третото лице.
3. В решението служителят по чл.1,ал.1,т.2 е длъжен да спази точно условията, които третото лице е дало съгласие за предоставяне на отнасящата се до него информация.
4. Не се иска съгласие от третото лице, когато то е задължен субект по ЗДОИ.
Чл.7. Когато исканата от заявителя информация се отнася до дейността на ДГ № 99 „Брезичка”, служителят по чл.1, ал.1, т.2 прави писмено искане до ръководителя на съответното административно звено за предоставяне на информацията.
Чл.8. Ръководителят на административното звено следва да изготви писмен отговор до служителя по чл.1, ал.1, т.2 за предоставяне или мотивиран отказ за предоставяне на исканата информация.
1. Ръководителят на административното звено е длъжен да предостави исканата информация в 7-дневен срок, съобразно разпоредбите на Единната държавна система за деловодство.
2. Когато срокът по т. 1 е недостатъчен, ръководителят на административното звено прави писмено мотивирано искане за удължаване на срока до служителя по чл.1, ал.1, т.2.
3. Служителят по чл.1, ал.1, т.2 съблюдава реда и условията, предвидени в ЗДОИ, за допустимо удължаване на срока за предоставяне на достъп до исканата информация.
4. Писмените отговори от ръководителите на административните звена се регистрират по реда на настоящите вътрешни правила.
Чл.9. Когато ДГ № 99 „Брезичка” не разполага с исканата от заявителя информация, но има данни за нейното местонахождение, служителят по чл.1, ал.1, т.2 препраща заявлението в 14-дневен срок от получаването му към съответния орган.
За препращане на заявлението служителят по чл.1, ал.1, т.2 уведомява писмено заявителя.
Чл.10. Когато ДГ №99 „Брезичка” не разполага с исканата информация и няма данни за нейното местонахождение, служителят по чл.1, ал.1, т.2 в 14-дневен срок от получаване на заявлението, уведомява за това заявителя.

РАЗДЕЛ ІV. Изготвяне на решения за предоставяне или отказ за предоставяне на информация
Чл.11. Решенията за предоставяне на достъп до информация се изготвят и подписват от служителя по чл.1, ал.1, т.2.
1. В решението, с което се предоставя достъп, задължително се посочват:
– степента на осигурения достъп до исканата информация;
– срокът, в който е осигурен достъп до исканата информация;
– формата, под която ще бъде предоставен достъп до исканата информация;
– разходите по предоставянето на достъп до исканата информация.
2. В решението за достъп до информация могат да бъдат посочени и други органи, които разполагат с по-пълна информация.
Чл.12. Решението за достъп до информация се връчва лично срещу подпис на заявителя или се изпраща по пощата с обратна разписка.
Чл.13. Достъп до информация се предоставя след заплащане на определените разходи и представяне на платежен документ.
Чл.14. Решенията за отказ за предоставяне на достъп до информация се изготвят и подписват от служителя по чл.1, ал.1, т.2 когато е налице основание за това съгласно ЗДОИ.
1. В решението задължително се посочват правното и фактическото основание за отказ по ЗДОИ, датата на приемане на решението и редът за неговото обжалване.
Чл.15. Решенията за отказ за предоставяне на достъп до информация се регистрират в деловодството на община по реда определен в тези вътрешни правила.
Чл.16. Решенията за отказ за предоставяне на достъп до информация се връчват лично срещу подпис на заявителя или се изпращат по пощата с обратна разписка.

РАЗДЕЛ V. Форми за предоставяне на достъп до информация
Чл. 17. (1) Формите за предоставяне на достъп до информация са:
1. Преглед на информацията – оригинал или копие.
2. Устна справка
– Копия на хартиен носител
– Копия на технически носител
Чл. 18. (1) Информацията се предоставя в исканата от заявителя форма, освен ако:
1. За нея няма техническа възможност.
2. Свързана е с необосновано увеличаване на разходите по предоставянето.
3. Води до възможност за неправомерна обработка на тази информация или до нарушаване на нечии права.
(2) В случаите по ал. 1, достъп до информация се предоставя във формата, посочена в решението за предоставяне на достъп.

Заключителни разпоредби
§ 1. Неразделна част от настоящите правила е утвърден със заповед на директора Механизъм за получаване на информация в ДГ № 99 „Брезичка” (вътрешна и външна).
§ 2. За допуснати нарушения на определените в настоящите правила изисквания, виновните длъжностни лица носят дисциплинарна отговорност, ако не подлежат на по-тежко наказание.
§ 3. Тези вътрешни правила са утвърдени със Заповед на директора и влизат в сила от датата на подписването й.